Arab Telivér
     Shagya Arab


MÉNVIZSGA ELŐSZEMLE BÁBOLNÁN
Jól startoltak a Pelsonius Ménes által tenyésztett lovak a szemlén
A 2005. ÉV "TÁVLOVAS TENYÉSZTŐJE"
A PELSONIUS MÉNES ÉS PARTI IMRE
ÚJABB PELSONIUS LOVAK MINŐSÜLTEK A VB-re
A Vasszentmihályon megrendezett FEI 160 km-es távlovas versenyen.
PELSONIUS LOVAK A BAHRAIN-I VILÁGBAJNOKSÁGON!
A Pelsonius Ménes által tenyésztett két mén is minősült a versenyre!
ÚJ KÉPEK AZ OLDALON!
Ősz a ménesen 2005. UGRÁS A KÉPEKHEZ!!!
DER TRAUM VOM ARABISCHEN PFERD
Christiane Slawik cikke a Pegasus 08/2005 számában UGRÁS A CIKKHEZ!!!
ÚJABB SIKER A PELSONIUS MÉNES ÉLETÉBEN!
Új mérföldkőhöz érkezett a Pelsonius Ménes. Behdi P nevű arab telivér ménünk győzött Ausztriában a Magna Racino galoppályán.
2005-06-04/05 ARAB LOVAK FESZTIVÁLJA
8. NEMZETKÖZI TENYÉSSZEMLE, BÁBOLNA ITT VANNAK A KÉPEK!!!
A 2004. ÉV "TÁVLÓ TENYÉSZTŐJE"
A PELSONIUS MÉNES ÉS PARTI IMRE
ELSŐ ORSZÁGOS GYEREK LOVAS TALÁLKOZÓ
ORFŰ

 

EREDETE
Csekonics József, a mezőhegyesi ménes alapítója és első parancsnoka javaslatára, 1789-ben az udvari haditanács rendeletet hozott egy katonai ménes alapításáról, gróf Szapáry József, Győrhöz közeli, bábolnapusztai birtokán,. A ménes kezdetben a mezőhegyesi vágómarhák pihentetőállomása és Mezőhegyes fiók-ménese volt. A későbbiekben azonban bebizonyosodott, hogy Bábolnát meglehetősen nehézkes Mezőhegyesről igazgatni, és ezért önálló intézménnyé szervezték. Egy 1816. március 18-án kelt határozat előírja, hogy a jövőben a bábolnai kancákat csak keleti vérű mének fedezzék. Ez időtől származtatjuk Bábolna önálló tenyészirányát és a bábolnai arab lótenyésztés kezdetét. Ebben az évben a napóleoni háborúk során 5 keleti vérű Franciaországból zsákmányolt mén, majd báró Fechting Közel-keleti útjáról hozott két mén és egy eredeti arab kanca került Bábolnára
A shagya-arab, Bábolna és Radautz "arab fajtájának" nemzetközi alapon fajtatiszta tenyésztésben, - vagyis a nemzeti tenyésztő egyesületek zárt törzskönyveivel - történő továbbfejlesztése.
A shagya-arab ló származási lapján, a negyedik ősi sorban található 16 ős közül nem lehet több, mint 9 arab telivér.

JELLEMZŐI
A Shagya-arab az arab fajtajelleget magán hordozó, de a telivér arabnál tömegesebb, nemes, arányos, elegáns ló. Feje száraz, nemes, ék alakú, széles homlokkal, kiemelkedő szemboltozattal, kint ülő, sötét színű, értelmet sugárzó szemekkel, finom orrcimpákkal, melyek izgalmi állapotban szinte négyzetszerű alakot öltenek. A fülek kicsik és kecsesek, hegyük egymás felé görbül. A nyak magasan illesztett, mérsékelt hosszúságú és ívelésű, melyet vékony szálú sörény díszít. A mar jól izmolt, a hát középhosszú, rugalmas, amely jó kötéssel kapcsolódik a jól izmolt farhoz. Jellemző a magas faroktűzés és zászlós faroktartás. Kívánatosak továbbá az izmos, dőlt lapocka és felkar, a terjedelmes, tiszta, száraz izületek, a tiszta szárak, a szabályos ép paták. Lépése energikus és gyors, ügetése lendületes, rugalmas, vágtája kerek, gördülékeny, tért nyerő.

Méretei:
marmagasság bottal: 150-160 cm,
szárkörméret: 18-20 cm.
Színe leggyakrabban szürke, de sárga, pej, fekete is előfordul.

HASZNOSÍTÁSA
A Shagya-arab az arab fajtacsoporton belül egy viszonylag nagyrámájú, tetszetős küllemű, nemes ló, amely hátaslóként vagy fogatlóként bárki számára használható. Vérmérsékletében, teljesítőképességében kielégíti a szabadidő és lovassportban a táv- és a vadászlovaglásra, valamint a díjlovaglásra alkalmas lóval szemben támasztott követelményeket. A fajta jellemzője az élénk vérmérséklet, a szelíd, jóindulatú természet, a tanulékonyság, könnyű kezelhetőség. A fajta értékét mutatja, hogy a nemzetközi lovassport élvonalbeli egyedei között mindig találunk olyanokat, melyek származásában Shagya-arab nemesítő található. A távlovagló versenyeken legeredményesebb lovak közé tartoznak e fajta egyedei is.

ÁLLOMÁNYA
Nemzetközi szervezete a németországi székhelyű ISG (Internationale Shagya Gesellschaft) Hazai tenyésztőszervezete a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete.

Angló-arabként bélyegezhetők azok a mének és kancák, amelyek negyedik ősi sorában a 16 ős közül tíz arab telivér, arab, shagya-arab, angol telivér, vagy anglóarab található. A 16 ős között ismeretlen származású egyed nem fordulhat elő. Az arab és angol telivér génhányadnak külön-külön mindenkor legalább 12,5 %-ot kell kitennie.
Arab félvérként ismeri el az Egyesület mindazokat a lovakat, amelyek 4 ősi sorában a 16 ős közül 8 megtalálható valamely elismert arab telivér vagy Shagya arab méneskönyvben.


Website made by: GrApixx Design Studio